Bediening en gebruiksgemak van de Parasailor

In de basis wordt de Parasailor net als een gewone spinnaker of gennaker gevaren. Bij gebruik zonder boom, worden idealiter dubbele schoten ingezet. Deze tweede set schoten loopt over de boeg en zorgt er voor dat de symmetrische Parasailor gegijpt kan worden uit de kuip.

Hiervoor is het wenselijk om vóór uw preekstoel een bevestigingspunt voor de tacklines te hebben. Veel (moderne) jachten hebben al een bevestigingspunt voor een gennaker op ankerbeslag of boeg en een terugvallende preekstoel. Soms is het nodig een gennakerboompje te laten maken om vrij achter de Parasailor te kunnen gijpen. Wij helpen u graag met advies hierbij.

Door de verminderde hefboomwerking kan het tuigage wezenlijk meer wind aan. Deze krachten worden afgeleid op de schoten. Gebruik dus voldoende sterke schoten voor uw Parasailor. Voor bijna alle jachten adviseren wij 12mm schoten met een Safe Working Load (SWL) van 10 kg per vierkante meter Parasailor. Dus bij een Parasailor van 125 m² schoten met een SWL van 1250 kg.

Geen spinnaker boom

In principe is er geen spinnaker boom nodig bij het zeilen met een Parasailor. Dat betekent dat u alleen nog voor zetten en bergen naar het voordek hoeft; extra comfort en veiligheid dus. Op lange (oceaan)passages met deining is er een methode om makkelijk en veilig een boom te verbinden met uw Parasailor. Daarmee kan de stabiliteit van de Parasailor nóg beter op uw schip worden overgebracht en zal uw schip rustiger bewegen. Op catamarans heeft u nooit een boom nodig vanwege de twee rompen.

Door de vleugel staat de Parasailor altijd rustig en stabiel in de wind. We hebben steeds meer klanten die zonder boom de hele wereld rond gezeild zijn.

Easysnuffer

De aerodynamisch geoptimaliseerde Parasailor is, in combinatie met de Easysnuffer slurf zeer eenvoudig te gebruiken. Bij het bergen wordt de vleugel snel en doeltreffend ‘ontlucht’ voor nog meer gemak.

Het grote gebruiksgemak, de brede inzetbaarheid, de veiligheid, de duurzaamheid en het grotere vaarcomfort hebben er toe geleid dat al talloze jachten de Parasailor als universeel ruimwindszeil gebruiken.

Gebruiksgemak Parasailor

Stuurautomaat

De Parasailor is uitstekend te gebruiken in combinatie met een zelfstuurinrichting. Het beste gaat het als de zelfstuurinrichting zich richt op de schijnbare wind en sterk genoeg is om in golven koers te houden. Hoewel alle zeilen gevoelig zijn voor de juiste invalshoek van de wind is de Parasailor door zijn vergevingsgezinde aard minder gevoelig dan alle andere voordewindse zeilen.

Wedstrijden

De Parasailor is officieel toegelaten als wedstrijdzeil in alle IRC klassen en tevens in de ORC-club vanaf seizoen 2006. Met name voor wedstrijden met een kleine bemanning en een lange baan zullen de voordelen van de Parasailor zich laten gelden, en al helemaal bij hardere en vlagerige wind.

Voor kortebaan-wedstrijden is het gebruik van de Parasailor vanwege het moeten varen met de Easysnuffer niet geschikt.

Gratis instructie / vaartraining

Heeft u niet veel ervaring in het voor de wind zeilen? Geen zorgen, Bomarine helpt u graag op weg. Sterker nog, een gratis instructie aan boord van uw eigen schip is bij de aankoopprijs inbegrepen. Ook als u al wel ervaring heeft zult u veel plezier van de tips van Bomarine hebben.