Evolutie ontmoet revolutie; de hybride vleugel

In vergelijking met zijn voorganger is de techniek van de nieuwe hybride vleugel sterk verbeterd. De vleugel van de New Generation Parasailor is duidelijk compacter in zijn buitenmaten. Het meest opvallende element is de combinatie van een lang, ver naar voren doorlopend bovenzeil en een kort onderzeil. Zo vormt het bovenzeil aan het eind van de vleugel een vleugeldeel van enkellaags doek. Het resultaat is de hybride vorm met zowel een luchtdrukgevuld als een enkellaags vleugeldeel. Dit zorgt voor enkele belangrijke voordelen t.o.v. van de klassieke Parasailor vleugel .

Stromingshoek en welving

De grotere hoek die de vleugel maakt met het vlak en de grotere welving van de hybride vleugel zorgen voor duidelijk meer lift en vormstabiliteit van de vleugel. Naast de toegenomen weerstand en dus voortstuwing van de hybride vleugel, zorgt deze techniek ook voor sneller in vorm springen van de vleugel. Dit zorgt voor meer performance in zeer licht weer. Afhankelijk van koers en golven al vanaf 2-3 knopen ware wind.

Welving-en-aanstromingshoek-oudtechniek-Welving-en-aanstromingshoek-nieuw
techniek-Bovenaanzicht-luchtdrukgevulde-vleugeltechniek-Bovenaanzicht-hybride-vleugel

De geprojecteerde vleugelomvang

Het nieuwe ontwerp van de vleugel maakt dat de hybride vleugel minder ver naar voren uitsteekt. Hiermee is de New Generation Parasailor duidelijk makkelijker op te bergen. Door de geringere weerstand van de vleugel in de trechter van de Easysnuffer bergt het zeil sneller en met minder inspanning. De veiligheid en het comfort aan boord wordt hiermee vergroot.

Geïntegreerd gaas in de vleugelmond

Nieuw bij de hybride vleugel is ook het gaas dat nu in de aanstroomzijde geplaatst is. Deze constructie verbetert de vorm van deze zijde van de vleugel en biedt de mogelijkheid de aanstroomopening groter vorm te geven. De integratie van het gaas leidt ook tot een hogere binnendruk in de vleugel en daardoor betere omstroming van de buitenzijde van het vleugelprofiel.

techniek-Luchtdrukgevulde-vleugel-zonder-gaastechniek-Hybride-vleugel-met-gaas
Drukopbouw-oude-vleugelVentielklep-hybride-vleugel

Actieve ventielkleppen

Waar in de vleugel van de klassieke Parasailor de druk in de vleugel opgebouwd wordt door een verschil in grootte tussen instroom- en uitstroomopening, worden in de nieuwe hybride vleugel ventielkleppen ingezet. Deze zorgen actief voor vasthouden of loslaten van de druk in de vleugel. Onder het zeilen houden de ventielkleppen de druk binnen in de vleugel, waardoor er eerder en meer druk in de vleugel wordt opgebouwd. Hierdoor staat de vleugel sneller in de juiste vorm. De lijkenspreiding is sterker en de omstroming van het profiel beter.

Het bergen

Bij het bergen, als we de trechter van de Easysnuffer over de vleugel trekken, openen de kleppen zich, waardoor de opgebouwde druk sneller dan voorheen de vleugel kan verlaten door de grotere uitstroomopening. Hierdoor kan het bergen en zetten van de New Generation Parasailor sneller en met minder krachtsinspannning, dus nog eenvoudiger en veiliger.

Luchtuitstroom-langzaamLuchtdrukafname-hybride-vleugel