De vleugel van de Parasailor

Het opvallendste en grootste verschil tussen traditionele spinnakers en de New Generation Parasailor is de luchtdrukgevulde vleugel. In een gat tussen boven- en onderdeel van het zeil is een driedimensionale, luchtdrukgevulde en aerodynamische vleugel geplaatst. Vergelijkbaar aan de werking van een parachute of surfkite, levert deze speciaal voor dit doel ontwikkelde vleugel een zowel naar boven als naar voren gerichte kracht. Deze voorstuwing en lift zijn groter dan het verlies aan voorstuwing door het ontsnappen van lucht door het gat in het zeil, zodat er geen verlies optreedt, maar wel extra lift wordt gegenereerd. Hierdoor wordt de hefboomwerking op de masttop verminderd, waardoor de boeg minder in het water gedrukt wordt.

werking van de vleugel
new-generation-Parasailor-hybride-vleugel

De structuur van de, door de wind gevulde, vleugel werkt tevens als dwarsversteviging (een soort zeillat) voor het zeil. De zijlijken vallen hierdoor veel later en geleidelijker in dan bij traditionele spinnakers. Mocht een plotselinge verandering van windrichting toch leiden tot een (veel ‘vriendelijker’ dan normaal) invallen van het zeil, dan is de enorme klap die men gewend is bij het weer vullen van de spi verleden tijd. In de vleugel zitten zogenaamde cross-ports die van de open en gevulde compartimenten in de vleugel wind doorgeven aan de aangrenzende compartimenten. Als gevolg daarvan opent de Parasailor zich rustig en gecontroleerd wat de belasting op zeil en tuigage aanzienlijk vermindert. Lees ook meer over de werking van de Parasailor op de pagina over de techniek.

De opening in het zeil

Een tweede opvallende verschijning in de Parasailor is de opening in het zeil. Enerzijds maakt deze het mogelijk dat de vleugel door lucht omstroomd zijn werk kan doen. Anderzijds heeft de opening de functie van een overdrukventiel. Een plotselinge vlaag kan niet uit een traditionele spinnaker ontsnappen. Vaak leidt dit tot gescheurde spinnakers of erger, het verlies van de tuigage. Bij de Parasailor kan een overmatig grote winddruk wél ontsnappen, sterker nog, het leidt tot meer voorstuwing en lift door de werking van de vleugel. De boot blijft stabiel en bestuurbaar en, even belangrijk, zeil en tuigage blijven heel!

Inzetgebied

Door zijn unieke ontwerp is de Parasailor breder inzetbaar dan andere gekleurde zeilen, zowel qua windhoek als m.b.t. windsnelheden. Met één zeil vaart u van 70 tot 180 graden schijnbaar in 2 tot meer dan 30 knopen wind. Geen enkel ander zeil doet de werking van de Parasailor na. Natuurlijk helpt het bij meer dan 25 knopen wind wel als u goed weet wat u doet, maar daar helpen we u bij. Bij heel weinig wind en oude zeegang is de kracht in het water sterker dan die in de wind en kan de bewegende boot niet door de Parasailor tot rust gebracht worden.
inzetgebied parasailor

Materiaal en productie

De Parasailor wordt gefabriceerd met speciaal ontwikkelde materialen die een zeer lange levensduur combineren met een laag gewicht. Alle zeilen zijn volledig met behulp van computertechnologie ontworpen en doorgerekend. Dat was wel nodig ook, want in een Parasailor van 140 m² zitten al gauw 650 onderdelen, zo’n 4 keer zo veel als een traditionele spi!

Bij de productie worden standaarden uit de luchtvaart gehanteerd, die samen met de materialen en het ontwerp een zeer duurzaam produkt opleveren. Parasailor is tevens producent van zeer bekende en kwalitatief hoogstaande paragliders, dus kwaliteit verzekerd!